Login

Blog van Marieke

Marieke veranderde in een jaar van een gewone energieconsument in een bewuste energiegebruiker die volledig in haar eigen behoefte voorziet. Een ommezwaai die vele huishoudens in de nabije toekomst zullen maken. De voordelen spreken immers voor zich: het is groen, goed en goedkoop! Hier leest u een aantal fragmenten uit haar weblog.

Daverend resultaat - 4 februari 2013, 23.54 uur
Het is nu een jaar nadat ik begonnen ben met Smart Energy en het resultaat is geweldig. Mijn man heeft het met onze slimme meter in de computer op een rijtje gezet. Onze electriciteitsrekening is nog maar een kwart van wat het was! En dat voor een compleet huishouden. Het kan zelfs nog verder dalen als we straks in de wijk onze energie uit de zonnepanelen kunnen opslaan en delen. Nul euro moet mogelijk zijn! Brandstofkosten hebben we niet meer. Mijn man en zoon (op de scooter) rijden immers elektrisch. We gaan wel een auto huren voor de vakantie, dus dat komt er dan nog bij. Maar in het geheel besparen we dus flink.

Marieke

Delen en toch onafhankelijk - 12 december 2012, 23.01 uur
Net een bijeenkomst gehad van ons Smart Energy collectiefje. Iedereen is zo enthousiast over de panelen dat we nog een stap verder willen gaan. Het teveel aan energie dat we opwekken, gaan we niet meer terugleveren aan het net, maar via een slim systeem met elkaar delen. Dus als de buurman op vakantie is, en ik juist veel stroom nodig heb om de vakantiewasjes weg te werken: gebruik ik wat hij teveel opwekt.

Ook komt er een centrale opslag in de wijk. Zo zijn we straks helemaal onafhankelijk van het energienet. Ik vind het supergaaf om te zien dat je door samen te werken zoveel kunt bereiken. Alle prijsstijgingen in energie gaan aan ons adres voorbij. Wat een vrijheid.

Nederland in stilte - 09 november 2012, 16.04 uur
Zojuist de eerste rit gemaakt met onze Lex. Zo hebben we hem genoemd. Het was heerlijk. Stil over de weg glijden. Een ervaring. Vooral op landweggetjes was het een verademing. Je voelt je veel meer één met het landschap en je weet ook dat je geen vieze uitlaatgassen achterlaat. Opladen onderweg in een half uurtje en meteen tijd voor een bakkie koffie (en een praatje met collega-elektrisch rijders, het schept een band). We hebben 278 kilometer gereden.

Elektrisch rijden - 09 september 2012, 22.09 uur
Welkom bij de groenste familie van Nederland! Mijn man heeft net een nieuwe auto besteld. Onze oude bak was hoog nodig aan vervanging toe. Nu gaan we elektrisch rijden! Het ziet er wel een beetje futuristisch uit voor ons doen, maar straks houden we Brabant een klein beetje schoner. Wel zo’n prettig idee. En we laden ‘m op met onze zonnepanelen. Rijden op zonlicht, kan het beter? Je schijnt alleen nog niet zo ver te kunnen rijden met zo’n auto. Maar voor woon-werkverkeer is het ideaal. Zeker nu ze op mijn man zijn werk een laadpaal beschikbaar hebben. En hoe het dan met vakantie moet? Dat zien we dan wel weer, desnoods huren we een auto.

Meten -
29 mei 2012, 21.14 uur
Toen ik thuiskwam vandaag zat mijn zoon weer met zijn hoofd in de meterkast. Hij houdt bij hoeveel we verdienen of verbruiken. Ik zeg hem gedag en ga eerst maar eens een kopje thee zetten. ‘Hé, nou loopt ie weer vooruit’, hoor ik uit de gang. De waterkoker! Dat verbruikt een energie joh! Ben meteen op internet gedoken om een hele energiezuinige te zoeken. Ook mijn man heeft het bespaarvirus te pakken gekregen. Hij kwam thuis met een meetkastje. Naar enig gehannes was het geïnstalleerd. Daarop is precies te zien wat ons verbruik is. ‘We gaan ‘m ook aan de computer koppelen zei mijn zoon trots.’

Als het maar waait op kantoor
18 mei 2012, 17.53 uur
Vandaag een goede vergadering gehad op kantoor. Ook daar gaan we voor groene stroom. De directie heeft aandelen gekocht in een windmolen. Alle stroom die daarmee wordt opgewekt, verrekenen ze dan. We kunnen nu voor een groot deel in onze energiebehoefte voorzien. Mijn baas zei al: als het goed gaat, dan doen we helemaal niets meer, dan gaan we alleen nog investeren in windenergie! Dus of het nu waait of juist zonnig is: ik zit altijd goed met mijn stroomverbruik. Ik voel me steeds groener.

Het wordt minder - 3 mei 2012, 13.13 uur
Nou, ze liggen glimmend en wel op mijn dak. De installatie viel reuze mee. Vijftien panelen leveren genoeg stroom voor mijn huishouden, zeggen ze. De zon schijnt, dus ik ben benieuwd.
“Mam”, klinkt het uit de gang. “Kom eens kijken!” Mijn zoon vindt het allemaal razend interessant. “Het wordt minder!” Ik snel naar de meterkast. Inderdaad, de meter loopt terug. We wekken meer stroom op dan we verbruiken dus dan telt ie dat er gewoon af. Dat is lekker! 

Doen! - 24 februari 2012, 22.08 uur
We gaan het doen! We gaan zonnepanelen plaatsen met een groot gedeelte van de wijk. Straks wekken we allemaal onze eigen energie op. En wat we teveel opvangen, leveren we terug aan het net. Verdienen we nog geld ook. Ik krijg er helemaal energie van.

Toeval - 1 februari 2012, 17.43 uur
Vandaag zoiets toevalligs. Zit ik net te balen van wat ik weer bij moet betalen op mijn energierekening, gaat de bel. Als ik open doe, kijk ik in een stralend gezicht. Een man die ik herken uit de buurt duwt enthousiast een folder onder mijn neus, iets met Smart Energy. “Dit is onze kans”, zegt hij. “Denk je eens in: je eigen energie opwekken, niet afhankelijk van wie dan ook, geen enkele schade toebrengen aan het milieu en binnen enkele jaren over gratis energie beschikken. Terwijl de prijzen alsmaar stijgen! Wie wil dat niet?”
Pfoe, dat ging wel heel erg snel. Ik stond het even te laten bezinken. “Snap ik”, raadde hij mijn gedachten, “lees het foldertje maar rustig door en kom er morgenavond gewoons eens over praten.” Energie kan veel slimmer, Brabant op weg naar Smart Energy Region - staat er. Hmm, maar eens induiken!